Музей на laptopclean.com

ИМКО-1

Първият български персонален компютър. Съкращението идва от Индивидуален Микро КОмпютър. Създаден е в началото на 80-те години.

Уникална собствена разработка на инж. Иван Марангозов и инж. Кънчо Досев. Не е взаимстван от Apple или IBM. Работи с процесор Intel 8080.

Няма операционна система. Има така наречената програма МОНИТОР за входно-изходни операции, връзка с касетофон за запис и четене на програми.

Има възможност за вграден интерпретатор на БЕЙСИК. Основно се програмира на машинен код за процесор 8080. Бил е създаден само за демонстрация в не повече от 50 бройки, 

раздадени по Научно - техническите съюзи в цялата страна. В момента - изключително рядък екземпляр. 

 

ИМКО-2

Вторият български персонален компютър.  Разработен от екипа на инж. Иван Марангозов през 1982 г. в ИТКР БАН (Институт по Техническа Кибернетика и Роботика към БАН). Клонинг на Apple II.

Експонатът е един от малкото прототипи, без сериен номер, предоставен ми от един от създателите му. За монитор е използван модифициран телевизор София 31. Използва процесор Synertek 6501 на 1 MHz. и има 48 KB памет.   

 

 

ПРАВЕЦ - 82

Това е първия масово произвеждан персонален компютър у нас. Произвеждал се е в Комбината за микропроцесорна техника гр. Правец след 1982 г. Копие на Apple II+. 

 

 

 

РОБКО-1

 

 

ПРАВЕЦ-8М

 

 

ПРАВЕЦ - 8C

 

 

ПРАВЕЦ - 8Д

 

 

ИМКО-4

(Прототип на Правец-16)

 

 

ШАХ КОМПЮТЪР "ИЗОТ"

 

КАЛКУЛАТОР "ЕЛКА"

 

"ЕЛКА"

 

КОПИРНА МАШИНА "БУЛТЕКС"